Klinika namuose
Vartotojo vardas:
Slaptažodis:
Pamiršote slaptažodį? | Registruokitės
Paieška
Pradžia > Naujienos > Vitaminai
Vitaminai
Maiste be baltymų, riebalų, angliavandenių, vandens ir mineralinių medžiagų yra biologiškai aktyvūs komponentai, kurie būtini gyvybinėms funkcijoms palaikyti. Tai vitaminai. Jų organizmas turi gauti su maistu, nes pats nepasigamina ( kai kuriuos pagamina žarnyno bakterios, bet labai mažais kiekiais). Vitaminų reikia labai nedaug ( miligramais), jie dalyvauja ... medžiagų apykaitoje. Valgant įvairų maistą, geriant sultis, sveikam žmogui vitaminų turėtų pakakti. Tačiau sergant lėtinėmis ligomis ( žarnyno uždegiminėmis ligomis, disbakterioze, medžiagų apykaitos ligomis, diabetu), valgant skurdų ar vienodą maistą, vartojant mažai vaisių ir daržovių, geriant daug kavos, stiprios arbatos, rūkant, vartojant alkoholį, senatvėjė - sutrinka vitaminų pasisavinimas, gali pradėti trūkti kai kurių vitaminų – atsiranda hipovitaminozė. Hipovitaminozės simptomai priklauso nuo to, kokio vitamino trūksta: vartojant alkoholį, rūkant gali stigti vit.C – atsiras skorbuto klinika ( didėja kraujagyslių pralaidumas, galimi kraujavimai, mėlynės, silpsta imunitetas), trūkstant vit.D – rachitas. Didelė problema yra maisto alergija, ypač vaikams, kai skiriama griežta dieta, ribojamas daugelio produktų vartojimas, gali trūkti net kelių vitaminų. Hipovitaminozė gali atsirasti ne tik trūkstant vitaminų maiste ar sutrikus jų pasisavinimui dėl ligų ar senatvės, bet ir padidėjus jų poreikiui nėštumo metu, sunkiai fiziškai dirbant, esant dideliam stresui, vaikams intensyvaus augimo metu – mažiems ir paaugliams. Visais šiais atvejais reikėtų papildomai naudoti vitaminus. Sveikiems žmonėms pavasarį taip pat ima trūkti vitaminų, vaisiai ir daržovės sandėliuojami netenka dalies vitaminų, be to dažniau sergama peršalimo ligomis, vitaminų poreikis didėja. Vitaminų gali trūkti ir pagyvenusiems turinitiems dantų problemų, kai sunku kramtyti daržoves ir vaisius – daugiau gerti sulčių, panaudoti polivitaminus.

Vaistinėse perkami vitaminai dažniausiai yra sintetiniai, į jų sudėtį įeina ir maisto priedai – skonį gerinančios medžiagos, saldikliai, spalvą palaikančios medžiagos, pagalbinės medžiagos suteikiančios formą. Džiugu, kad atsiranda natūralių vitaminų vaisių-uogų sulčių pagrindu. Yra vitamininės arbatos.

Ką pasirinkti – polivitaminus ar specialius vitaminus? Polivitaminai tinka sveikiems žmonėms pavasarį, vaikams, nėščiosioms, pagyvenusiems – visiems tiems, kurie dar nejaučia hipovitaminozės požymių. Tie, kurie turi specifinių problemų, turėtų vartoti specialius vitaminus, pavyzdžiui: vitaminuose skirtuose gerinti regėjimą yra daugiau vit.A. Yra polivitaminai praturtinti imunitetą stiprinančiomis žolelėmis, kalciu, geležimi ir pan.

Vitaminai turėtų būti naudojami saikingai, nes perdideli jų kiekiai gali pakenkti, be to nebus pilnai pasisavinami (bus geriama veltui). Vartoti vitaminus reikėtų kursais 3 – 4 savaites, daryti dviejų -trijų savaičių pertraukas.

Reikėtų prisiminti, kad vitaminai nepakeičia mitybos, nes su maistu gauname ir kitų labai organizmui reikalingų medžiagų. Maistas turi būti įvairus,biologiškai vertingas ir švarus, daržovės ir vaisiai valgomi tris-keturis kartus per dieną, turi būti geriamos sultys, vitamininės arbatos, vartojamas medus. Valgant jaučiamas malonumas, priešingai negu geriant piliules.

Geros sveikatos!

 
« Ankstesnis   Tolimesnis »